U bent hier: Home   >   Was tips
Was tips

Was tips

Wastips

Door het op de juiste wijze wassen van je kleding zal deze langer mee gaan en dus vaker gedragen kunnen worden. Hou je kleding lang mooi met de tips die wij je geven.

De top tips

Sorteren: Sorteer je kleding altijd op kwaliteitsoort en kleur. Truitjes van lage kwaliteit was je namelijk op het programma fijne was en de andere kleding kunnen worden gewassen in een normaal wasprogramma.

Wasmiddel: Gebruik geen wasmiddel met bleekmiddel erin.
Vloeibaar wasmiddel is beter dan poeder.
Je voorkomt hierbij dat de poeder niet goed oplost en daarmee witte vlekken veroorzaakt!

Azijn: Wassen met azijn is super goed zowel voor de was als voor de wasmachine.
Zoals je misschien al weet is de kleurstof niet altijd even kleurvast.
Door de nieuwe kleding in een koud badje met water te zetten met een flinke scheut azijn kan de kleur zich beter hechten en krijg je minder kleurverlies!
Na een aantal wasbeurten van de kleding kun je azijn toevoegen in de wasmachine!
Ook helpt azijn geurtjes te naturaliseren.

Binnenstebuiten: Draai kleding die in de was gaat altijd binnenstebuiten, dit is zeker belangrijk bij t-shirt met een opdruk en spijkerbroeken. Zo blijven de prints op de shirt namelijk langer behouden en zal de wassing van je jeans er niet afgaan.

Wasetiket: Kijk altijd op het wasetiket op hoeveel graden je kleding gewassen mag worden en of deze ook in de droger mogen. Mocht het zo zijn dat je trui niet in de droger mag doe dit dan ook niet anders krijg je een kleiner trui uit de wasmachine dan toe je hem er in deed.

Geurtjes: Is je kleding niet vies maar ruikt het wel niet meer zo fris? Hang deze dan buiten op waar deze kunnen uitwaaien (geen onnodige wasbeurten ) of doe het in de droger met een opfris doekje.

Behandel je vlek: Als je een vlek in een kledingstuk heb, kun je deze het best zo snel mogelijk behandelen. Ben je dus thuis stop hem dan gelijk in de wasmachine, nadat deze hebt afgespoeld met koud water.
Zeker niet lokaal de vlek gaan behandelen want dat heeft vaak kleurverschil ten gevolge.

Wol: Wol moet heel voorzichtig gewassen worden met een speciaal wolwasmiddel.
Wol kan met de hand gewassen worden, maar machinewas met een fijn wolwasprogramma is beter omdat de temperatuur constant is en met de hand is bovendien vaak de temperatuur moeilijk in te schatten.
Laat truien en vesten altijd liggend in model drogen omdat het anders gaat uithangen en berg ze ook liggend op in de kast!

Strijken: Blouses van katoen / polyamide moeten niet te heet worden gestreken!
Zelfs al zit er maar 10% polyamide in (dit is het zelfde als nylon) ,dan is lauw strijken meer als voldoende (1 stip op je strijkbout).
Te heet strijken geeft problemen , de polyamide smelt of het stof kan gaan scheuren.
Strijk je was altijd binnenste buiten!

Tips voor je jeans:

1. Doe nooit meer dan vijf jeans tegelijk in een was.

2. Was spijkerbroeken met een donker wassing de eerste paar keren apart, deze kunnen namelijk kleur afgeven aan de andere was. Denk daarbij aan de eerder voorgedragen tip van koud water en scheutje azijn.

3. De kwaliteit verslechtert als je de spijkerbroek te heet wast.

4. Maakt altijd de zakken leeg van je jeans.

5. Doe nooit een jeans in de droogtrommel zo kan elastan eruit gaan.

6. Haal zo snel mogelijk de jeans uit de wastrommel zo voorkom je strepen die in de stof kunnen komen.

7. Rek je jeans goed uit voordat je hem laat drogen.

8. Zeker als je een machine draait met katoenen broeken moet je er op toezien dat je machine niet te vol zit want ook dit kan strepen in de broeken veroorzaken.
Het water en de zeep kan dan niet gelijkmatig circuleren door de was.